Anketa: Cizinci oceňují mezinárodní prostředí kampusu i výuku

Jak hodnotí své studium na ČVUT studenti-samoplátci? Třem z nich jsme položili anketní otázky.

1. Jak jste spokojen se studiem a zázemím na ČVUT? Naplnila se vaše očekávání, či byla představa jiná? V čem?
2. Čeho si na svém studiu nejvíc ceníte? Co vidíte jako hlavní přínos placeného studia v ČR pro své další studium, profesní kariéru či osobní život?
3. Doporučil byste studium v ČR či přímo na ČVUT dalším zájemcům z vaší země?

Eder Jair Tejada Ortigoza, Mexiko
Fakulta informačních technologií ČVUT
Bakalářský program Software Engineering

Eder Jair Tejada Ortigoza.

1. Všechna má očekávání byla splněna. Osobně si myslím, že ČVUT je univerzita s kvalitními akademiky s bohatými zkušenosti ve svých oborech. Byl jsem taky velmi pozitivně překvapen, jak je ČVUT ve svých laboratořích na jednotlivých fakultách vybaveno a že studenti mohou tato zařízení naplno využívat k úspěšnému dokončení svého studia.

2. Velmi si cením podpory ze strany vyučujících, kteří byli a jsou otevření konzultovat se mnou studentské záležitosti, když se vyskytl nějaký problém. Největším benefitem pro mě bylo mezinárodní prostředí v dejvickém kampusu i mimo něj, což mi do budoucna přináší výhodu pracovat v mezinárodním týmu v mém oboru.

3. Studovat v České republice bych doporučil bez váhání, protože to je zkušenost, která vám změní život. A pak máte na co vzpomínat.

Suraj Shetty, Indie
Fakulta strojní ČVUT
Magisterský program: Instrumentation and Control Engineering

Suraj Shetty (vpravo) s Janem Mühlfeitem (absolvent ČVUT a bývalý prezident pro Evropu, Microsoft Corporation).

1. Kvalita a úroveň vzdělání je srovnatelná, ne-li lepší než v mé zemi. Hlavním důvodem, proč jsem se rozhodl studovat v Praze, bylo žít v rozmanitém prostředí, získat znalosti z mezinárodního průmyslu a jeho odvětví a mít možnost cestovat po Evropě. Můžu říct, že jsem se studiem a pobytem v České republice spokojen.

2. Během svého studia jsem měl možnost setkat se s lidmi s různým kulturním zázemím a dokázal jsem si vyvinout větší empatii. To mi pomohlo vytvořit si jedinečnou perspektivu pro osobní život, která mne povede do budoucna.

3. Studovat v ČR rozhodně doporučuji lidem, kteří si chtějí rozšířit obzory a kteří chtějí osobnostně růst.

Ahmad Alshammari, Saudská Arábie
Fakulta elektrotechnická ČVUT
Doktorský program: Electrical Engineering – Power Engineering and Management

Ahmad Alshammari

1. Studium bylo náročné, ale s pravidelným studováním, pracovitostí a vytrvalostí to člověk zvládne.

2. Největší radost jsem měl z toho, že mi vždy krásně vycházel rozvrh. Obecně si myslím, že uplatnitelnost absolventů ČVUT, a to jak českých, tak i anglických programů je hodně vysoká a možnosti po studiu jsou veliké.

3. Ano, určitě bych studium na ČVUT doporučil. Kvalita vzdělání je vysoká a profesoři se zajímají o studenty a řeší s nimi všechny aspekty studia. Přeji novým studentům hodně úspěchů v jejich vědeckých směrech.