Cenu vládní rady za popularizaci výzkumu získal Jaroslav Petr

Jaroslava Petra, který se už od 90. let věnuje popularizaci vědy, ocenil premiér a zároveň předseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Andrej Babiš na včerejším slavnostním zasedání v Hrzánském paláci. 

Jaroslav Petr, který přednáší na České zemědělské univerzitě v Praze, získal ocenění za obor biologických a zemědělských věd. Vědu popularizuje už od začátku 90. let minulého století. Začínal spoluprací s Českým rozhlasem a časopisem Věda a technika mládeži, později psal pro Lidové noviny, magazíny Respekt, 21. století, Medical Tribune, Psychologie dnes či Vesmír, kde je i členem redakční rady. Je také autorem populárně naučných knih, dokončuje publikaci o smyslovém vnímání v živočišné říši.

Popularizaci vědy obzvlášť v dnešní době vnímá jako důležitou. „Člověk si může vytvářet názory i na základě mylných dojmů, iluzí, emocí. Pokud ale zakládá své postoje na hodnověrných informacích, je to vždycky lepší nejen pro něj, ale i pro společnost. A my popularizátoři vědy bychom právě k tomu rádi přispěli,“ uvedl.

Petr včera při svém poděkování ocenil práci nejen svých vědeckých kolegů, ale i novinářů.

„Dnes zaznívají na adresu novinářů i velmi nevybíravá slova, a to i z těch nejvyšších míst. Já jsem se ale prakticky vždy setkával s žurnalisty, kteří byli poctiví, vstřícní, chápaví, trpěliví. Mnohému jsem se od nich naučil, s mnohým mi pomohli. Takže i jim patří můj velký dík,“ uvedl. A doplnil, že pro něj osobně mají zvláštní přitažlivost příběhy českých vědců. „Ať je to třeba výzkum českých parazitologů vedených Petrem Kopáčkem, českých genetiků vedených Petrem Svobodou nebo třeba neurobiologů pod vedením Karla Ježka.“

Rada pro výzkum, vývoj a inovace každoročně uděluje cenu významným vědeckým pracovníkům, ale také novinářům, učitelům, podnikatelům, cestovatelům a průkopníkům, kteří popularizují poznání, publikují k tématům vědy a techniky a předávají své poznatky o vědeckých výsledcích nejširší veřejnosti. S cenou je spojen i finanční příspěvek 350 tisíc korun.

„Pokud chceme posílit vnímání vědy ve společnosti i mimo akademická pracoviště, laboratoře a výzkumná centra, je třeba, abychom o ní dokázali srozumitelně, nadšeně, ale současně jednoduše komunikovat i mimo odbornou obec. Propagace vědy zůstává často opomíjená. Tato cena je proto důkazem, že i na národní úrovni chceme propagátory na poli vědy a výzkumu ohodnotit a docenit,“ uvedl premiér Andrej Babiš.